فهرست مطالب

Pure Life - Volume:8 Issue: 27, Summer 2021

International Multidisciplinary Journal of Pure Life
Volume:8 Issue: 27, Summer 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباسعلی براتی *، مسعود فهامی صفحات 13-27

    مسلمانان با یاد خالق خود با صورتبندی ذکر، به آرامش درونی می رسند. به طور کلی، مردم در بسیاری امور به دنبال آرامش هستند؛ از جمله برخی که سعی می کنند آرامش و صلح را در کتاب خواندن اعم از کتاب های داستانی و غیر داستانی یا سایر ژانرها بیابند؛ حتی اگر کتابی در مورد تحقیقات جنایی یا دنیاهای پیچیده و یا به اصطلاح فانتزی باشد. در عین حال، باید به خود یادآوری نمود که خواندن کتاب وقتی این کتاب قرآن و روایات و انجیل باشد، ثابت می کند که کلید صلح جهانی و هر صلح خارجی و واقعی، آرامش درونی است؛ لذا کسانی که می خواهند صلح ساز و حافظ صلح باشند، باید بتوانند ابتدا در درون خود و با خودشان صلح برقرار کنند، سپس بتوانند در عرصه صلح آفرینی بیرونی فعال باشند. به همین سبب، رهبران دینی و انسان های پاک در سرتاسر تاریخ، صلح جویان و حافظان واقعی صلح بودند؛ زیرا ظرفیت صلح درونی را در خود ایجاد کرده بودند. از طرفی، هنگامی که زندگی پیامبر اکرم و اهل بیت ایشان مطالعه می شود، چنین استنباط می گردد که ایشان از صلح طلبان برجسته بوده اند. بر این اساس، در این پژوهش نمونه های بیان شده عبارت بودند از رسول خدا و اهل بیت ایشان که از انجیل نیز به صورت گذرا مطلبی بیان شد. همچنین برخی از آیات قرآن کریم و روایات در این تحقیق بررسی شد و به منظور دقت بیشتر به آرای روانشناسان مدرن و معاصر نیز اشاره شده است.

    کلیدواژگان: صلح، صلح درونی، حیات طیبه
  • آیات الموسوی*، پائولو دای سیا صفحات 29-58

    عصر معاصر، دستخوش تحولات جدید در همه زمینه ها و جنبه های زندگی و محصول پیشرفت ذهن بشر در حوزه فناوری است که  انقلاب علمی، فناوری و اطلاعاتی بزرگی را به وجود آورده که  از آغاز قرن بیستم تا به امروز، جهان شاهد آن نبوده است. شیوه های زندگی فعلی بشر نسبت به گذشته متحول شده و مفهوم فرهنگ زندگی امروز نمایانگر نگرش ها، ارزش ها و بینش کلی فرد از جهان است؛ مفهومی که بر تداوم زندگی همراه با پیشرفت در بعد شناختی و توسعه مفاهیم فرهنگی جدید دلالت دارد که هویت فردی افراد در آن متاثر از جبر نظام اجتماعی تغییر یافته و انتخاب و آزادی های فردی در آن محدود شده است؛ به گونه ای که رفتار یک فرد صرفا بازتاب شخصیت اجتماعی او باشد. این  تحول برآمده از بینش و چهارچوب فکری است که فرد یا جامعه به جهان دارد؛ بینشی که  اغلب با مفاهیم هستی، جوهر، ارزش ها،  عواطف و اخلاقیات پیوند عیمق برقرار می کند. فرهنگ زندگی اغلب با گرایش های مذهبی، سیاسی یا اقتصادی و همچنین رنسانس در زمینه دانش همراه بوده و مشاهد می شود سبک خاصی از زندگی، مسیر و اندیشه ایی که در زمان صلح  طرفدار ندارد، در شرایط دشوار مورد پذیرش قرا می گیرد و همین امر منجر به باز تولید تفسیر جدیدی از فرهنگ زندگی می گردد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی اخلاقی، زندگی معاصر، زندگی مدرن، الگوی کیفیت مدار
  • کنانه مصطفی *، یزن علی، عثمان ویندی انجای صفحات 59-81

    ذلت در اصل یک کلمه قرآنی است و تمام موضوعات قرآنی مورد توجه عرفا بوده است. ویژگی های اخلاقی و منش و شخصیت فضیلت مند در عرفان، از مهمترین امور مربوط به سیر صعودی به سوی پروردگار است. در این میان، ذلت از جمله شاخص های اخلاق عرفانی است که در سفر و حرکت الی الله موثر است. ذلت و خواری نفس در باب اطاعت اوامر خداوند متعال و دوری از گناهان بهتر از نماز و روزه است که به وسیله آن، مسافر در سیر معنوی به پروردگارش نزدیک شده و او را به عزت واقعی می رساند که آن، تنها چیزی است که با عزت خدا و رسول و مومنان مرتبط است. از طرفی، در راه سفر به سوی حق تعالی حجاب های روحانی وجود دارد که دارای ذلت هستند؛ به طوری که هر حجابی آزمایشی از جانب خداوند متعال است که بندگان خود را با آن آزمایش کرده است. روش تحلیلی- توصیفی این تحقیق به بیان ماهیت ذلت و اثر آن در سفر الی الله می پردازد. بر این اساس، در پژوهش حاضر به نکات مهمی پرداخته شده است؛ از جمله سرازیر شدن معرفت خداوند به ذلیل کننده نفس در راه خدا که یکی از بارزترین آثار ذلت در زندگی عرفانی سالک به حساب می آید و نیز متفاوت بودن هنجار دنیوی در تشخیص ماهیت ذلت با معیار الهی که بر تسلیم کامل در برابر خداوند مبتنی است.

    کلیدواژگان: ذلت، سیر و سلوک، سیر معنوی
  • روح الله بابانژاد*، علی جعفری، علی پاکپور صفحات 83-98

    وفای به عهد از پرکاربردترین و فراگیرترین مباحثی است که در زندگی انسان با توجه به آیات و روایات، قابل طرح است. وفای به عهد و نقش عمیق آن در معنابخشی به زندگی انسانی و جوامع بشری از جهات مختلفی قابل طرح و بررسی است؛ اما پرسش اصلی که محور بررسی در این پژوهش قرار گرفت؛ عبارت است از اینکه: از منظر دینی و به ویژه دین اسلام، عمل وفای به عهد و معنای آن در زندگی چه اهمیت و آثاری دارد؟ روش تحقیق با مبنای کیفی و منطبق با روش های توصیفی است که در این مسیر از مطالعات کتابخانه ای، بررسی اسناد و مرور آیات و روایات و ادله نقلی- وحیانی مرتبط با موضوع بحث در حوزه علوم اسلامی، استفاده شده است. نتایج پژوهش با توجه به مجموع آیات و روایات بیانگر آن است که وفای به عهد در شرع مقدس اسلام و سایر ادیان آسمانی از جایگاه بالایی برخوردار است؛ اما به طور خاص، ارزش وفای به عهد در دین اسلام با دین و ایمان به صورت مترادف و هم معنا آمده است؛ به این معنا که اگر شخصی به عهد و پیمان خود وفا نکند، دین و ایمان ندارد. این معنا در زندگی انسان ها و جوامع بشری تا آن میزان واجد اهمیت تلقی شده است که اگر عهدی با دشمن و حتی مشرکین و منافقین منعقد شد، باید به آن متعهد و ملتزم بود. بنابراین، یکی از رفتارهایی که در اخلاق مدار ساختن و معناداری زندگی انسانی و رواداری جامعه بشری نقش دارد، وفای به عهد است که در این پژوهش بررسی شد.

    کلیدواژگان: عهد، وفای به عهد، معنابخشی به زندگی، دین
  • آیه قاسم صباح*، هارالد برگبائر صفحات 99-120

    با گذشت زمان و با طلوع و غروب خورشید، معنای هستی بیشتر به مفهومی زنده تبدیل شد. ما اینجا هستیم تا جای خالی این جهان بیکران را پر کنیم. ما با رشد امیدهایمان رشد می کنیم. وقتی به این زندگی فکر می کنیم، در می یابیم که این یک افسانه به عنوان یک چرخه مداوم است. ما معتقدیم مرکز هستی می باشیم؛ حتی وجود بر اساس حضور ما است. ما با گذشت زمان به تدریج یکدیگر را می شناسیم؛ اما به طور واقع بینانه و با سپری شدن زندگی به سختی می دانیم چه کسی هستیم. انسان ها منحصر به فرد هستند و تعجب می کنند که چرا منحصر به فرد هستند؛ یعنی ساختار ما یکی است، اما همه ما از سر تا حواس خود، دو پا و دو بازو یک آرایش واحد داریم؛ ولی از نظر شکل، درک، شیوه زندگی و حتی تصمیماتمان با هم تفاوت داریم. بنابراین، لذت تفاوت ما این است که به یکپارچگی دست یابیم. همه مواد اجزای تشکیل دهنده یکسانی دارند؛ اما آنها را به روش خود و تعامل با ماده و طبیعت وفق می دهد و سپس خود را در گوشه ای از زندگی می بینند که سنگ بنای پایه اصلی را تشکیل می دهد. اگر این کار شکست بخورد، می تواند عدم تعادلی ایجاد کند که فقط از طریق تعادل بین افراد قابل اصلاح است. ما یکپارچگی را از طریق مراقبت به ارث می بریم.

    کلیدواژگان: زندگی انسان، زندگی معنوی، عصر مدرن
  • محمد شتا بدرا*، مریم شیری صفحات 121-157

    تحریف متون و منابع دینی در طول تاریخ همواره ابزار حاکمان مستبد و صاحبان قدرت و ثروت بوده است که از آن برای رسیدن به اهداف خود و برای نگه داشتن مردم در جهل استفاده می کردند و این تحریف تا امروز در زندگی بشر ادامه دارد؛ از این رو پرداختن به موضوع تحریف متون دینی در ادیان الهی (اسلام، مسیحیت و یهودیت) موضوع مهمی است که نشان می دهد این متون تا چه حد معتبر هستند و می توان به آنها مراجعه کرد. با توجه به این ضرورت بحث، در پژوهش حاضر سعی شد با رویکرد کیفی از نوع بررسی اسناد و تحلیل محتوا و با توجه به نقش آن در زندگی بشر، به تبیین و بررسی موضوع تحریف در ادیان الهی و تبیین دلایل پرداخته شود. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که تحریف لفظی در قرآن کریم امکان‌پذیر نیست؛ اما از نظر معنوی، تفسیری و باطنی، قرآن نیز مانند هر متن دیگری امکان تحریف دارد. در عین حال، موضوع تحریف در عهدین با توجه به دستکاری بشر در متون مقدس و نوع دسترسی به متون مقدس به مقوله دیگری اشاره دارد. بر این اساس در عهدین باید مسئله جعل مورد توجه قرار گیرد و موضوع فراتر از تحریف مطرح شده است. نشانه ها و قراین مسله حاکی از آن است که تورات و انجیل اصلی توسط انسان ها و در طول زندگی بشر دستکاری شده است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، عهدین، تحریف، مصونیت قرآن کریم، زندگی بشر
|
  • Abbasali Barati *, Masoud Fahami Pages 13-27

    As Muslims, we find inner peace in the remembrance of our Creator ”Zikr”. People search for peace in many things; Some of them try to find calmness and serenity in reading books. Whether it’s non-fiction, fiction, or the many genres available, they seek peace in reading them. Perhaps it is a book on crime investigation, or mysterious and fantasy worlds. We must remind ourselves that reading the Quran and traditions and Bible proves for us that  the key for the world peace and any external and real peace is the inner peace. Those who want to be peace makers and peace keepers should be able first to make peace within themselves and with themselves then they are able to be activists in the field of peace. Our religious leaders and saints were real peace makers and peace keepers because they had merely this capacity. When we read about life of our Prophet  and the household we find that all of them were prominent peace makers. Examples mentioned in this research are the glorious messenger of God Muhammad and Imam Ali and Imam Hassan and Imam Hussein and Imam Mahdi and Bible. Also some verses of Holy Quran and traditions are surveyed here and also some opinions of modern and contemporary Psychologists are cited  for more certainty.

    Keywords: peace, Inner Peace, Pure Life
  • Ayat Al-Musawi *, Paolo Di Sia Pages 29-58

    In contemporary life, we live in a world teeming with modern changes that have occurred in all fields and aspects of life, which is a natural product of the developments reached by the human mind and of modern technologies that accompanied the scientific, technological and information revolution that the world witnessed since the beginning of the twentieth century until the present time. Where we find that there are many radical fluctuations in the ways of living compared to the old ways. The concept of the culture of living reflects the individual’s attitudes, values and general vision of the world. Therefore, this term is concerned with the continuity and development of life and with the self and with the new concepts of culture that are in line with the identity of the individual, according to the community system and the imposed trends, which limit the individual’s choices in the way of life and thus what he can adopt to be reflection of his person in the environment. This culture falls according to the general vision of life, and the general framework in which the individual or society sees the world and this vision is often linked to existence and its essence, values, feelings and morals. The culture of living is often associated with either a religious, political or economic orientation, the renaissance of knowledge. What is rejected in behavior, path, and thought in peacetime becomes an acceptable situation in difficult times, producing a new aspect of the culture of living.

    Keywords: Moral Lifestyle, Contemporary Life, modern life, Circuit Quality Pattern
  • Kinana Mustafa *, Yazan Ali, Ousmane Weynde Ndiaye Pages 59-81

    Dhull or humiliation is originally a Quranic word and all the Quranic subjects were of interest and importance to the Mystics. It is well-known that commendable characteristics and virtuous character in mysticism are both from the most important matters related to the ascending journey to the Lord. Humiliation is one of the mystical ethics which affects the voyage and motion to God. Humiliation of the soul for the obedience of God Almighty commands and staying away from sins are better than prayer and fasting, by which the traveler on the spiritual path gets closer to his Lord and makes him attain the Real Honor which is only something connected with the Honor of Allah, His messenger and believers. It must be mentioned that there are Spiritual Veils on the traveler’s way to God which have also its humiliation and evey veil is a trial from God Almighty who has tested His servants with it. The analytical-descriptive method of this research describes the nature of humiliation, not in its familiar meaning and its traces in the holy traveler’s journey to God. In this research we are going to see many important points from which the overflowing knowledge of God into the one who humiliated his soul for Allah’s sake is becoming one of the most significant humiliation effects in the wayfarer’s mystical life and how the worldlys’ norm in defining the humiliation nature differs completely from the Divine one which based on the complete submission and surrendering to Him.

    Keywords: Humiliation, Wayfaring, Spiritual Journey
  • Rouhollah Babanejad *, Ali Jafari, Ali Pakpour Pages 83-98

    Commitment to the covenant is one of the most important values in religious moral system. Faithfulness to the covenant and its profound role in human meaningful life and human societies can be considered and examined from different aspects; but the main question in this research is that: What are the importance and effects of fulfilling the covenant and its meaning in life From Religious Perspective? The method of this research is a descriptive method, by using library studies, review of documents and review of verses and hadiths and narrative-revelatory arguments related to the subject of discussion in the field of religious studies. We have concluded that based on the verses of the Quran and hadiths, commitment to the covenant has a high status in Islam like other Abrahamic religions; but in particular, the value of fulfilling the covenant in Islam has come to be synonymous with faith; this means that if a person does not fulfill his covenant, he has no faith. This meaning has been considered so important in the lives of human beings and human societies that if a covenant is made with the enemy and even the polytheists and unbelievers it must be committed. Therefore, one of the behaviors that play an important role in moral societies and it is important in making life meaningful and also in tolerance of human society, is the commitment to the covenant.

    Keywords: morality, Commitment to the Covenant, Making Life Meaningful, Religious
  • Aya Qassem Sabbah *, Harald Bergbauer Pages 99-120

    Over time and as the sun rose and set, the meaning of existence became more of a vivid concept. We are here to fill the void in this infinite universe. We grow when our hope grows or grow otherwise. When we think of this life, we find that it is a myth as an ongoing cycle. We  individuals believe that we are the center of existence, where even existence is based on our presence. We are in this world where we gradually get to know each other over time, but realistically as life passes on we hardly know who we are. Humans are unique  and wonder why they are unique. That is, our structure is one, but we all have a single arrangement from  head to our senses, two legs and two arms. But we are different, in all, in  form, in understanding, in our way of life, and even in our decisions. Therefore, the joy of our difference is that it achieves integration. Everyone has the same ingredients. However they adapt them in their own way, interacting with matter and nature, and then finds himself in a corner of life that forms a cornerstone of the basic ground. If that fails, it can create an imbalance that can only be corrected through the balance between individuals. We inherit integration through care. For example, if a doctor dies, another doctor will have to play that role.

    Keywords: Human Life, Spiritual Life, Modern Age
  • Mohammad Sheta Badra *, Maryam Shiri Pages 121-157

    Throughout history, distortion of religious texts and sources has always been the tool of authoritarian rulers and those in power and wealth, who used it to achieve their goals and in order to keep people in ignorance, and this distortion continues to today in human life. Therefore, addressing the issue of distortion of religious texts in the Abrahamic religions (Islam, Judaism, Christianity) is an important issue that shows how authentic these texts are and can be referred to them. Due to this necessity of discussion, in the present study, an attempt was made with a qualitative approach such as Document review and content analysis and given its role in human life, to explain and examine the issue of distortion in the Abrahamic religions, explain the reasons that prove that the Quran is far from distorted. The research findings indicated that distortion in the Holy Quran is not verbal possible; but in terms of spiritual, interpretation and esoteric interpretation of the Quran, like any other text, it is possible; at the same time, the issue of distortion in the Testaments refers to a further issue, given the human manipulation of sacred texts and the type of access to sacred texts. Accordingly, in the Testaments, forgery must be considered, and the issue is raised beyond distortion. The signs is that the original Torah and the Bible were manipulated by humans and throughout human life.

    Keywords: Quran, Testaments, Distortion, Immunityof the Quran, Human Life